24 kwietnia 2025 roku, we czwartek, w naszym Domu odbyły się zajęcia kulinarne pod hasłem ,,Wiosna na talerzu", w których aktywnie uczestniczyli nasi mieszkańcy.
Spotkanie miało na celu nie tylko rozwijanie umiejętności kulinarnych, ale także wspólne celebrowanie wiosennej aury poprzez zdrowe i kolorowe potrawy.
Podczas zajęć przygotowywaliśmy trzy proste, ale bardzo smaczne dania:
twarożek wiosenny - seniorzy własnoręcznie mieszali biały ser z jogurtem naturalnym oraz dodatkami: rzodkiewką, szczypiorkiem, cebulką i przyprawami.
Twarożek był aromatyczny i świeży, idealny na lekkie, wiosenne śniadanie.
Wiosenne kanapki - na bazie pieczywa przygotowaliśmy kolorowe kompozycje z dodatkiem warzyw oraz wcześniej przygotowanego twarożku.
Pucharki owocowe - na deser przygotowaliśmy kolorowe pucharki z owocami. Kompozycje były nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.
Zajęcia przebiegały w bardzo miłej, wiosennej atmosferze, a wspólne gotowanie przyniosło seniorom wiele radości, śmiechu i satysfakcji z efektów. Było to także doskonałe ćwiczenie zręczności oraz okazja do integracji i wspólnego spędzenia czasu.